SI U BËRA PARTIZAN

Lufta e Dytë Botërore ende fsheh histori të shumta, disa prej të cilave padyshim do të mbeten sekret përgjithmonë. Një mozaik i tillë kujtimesh janë fatet e partizanëve romë në ish-Çekosllovaki.

Regjisorja e filmit Vera Lacková, e cila është edhe stërmbesë e një prej këtyre luftëtarëve të harruar, mësoi për bëmat e stërgjyshit të saj kur ajo ishte një fëmijë i vogël dhe gjyshja i tregonte përrallat e veta për aventurat e tij. Ndërsa zbulon historinë e familjes së saj, Vera gjen të tjerë partizanë romë. Përveç stërgjyshit të saj Ján, filmi tregon historitë e tre personave të tjerë. Historitë e tyre dramatike janë larg atyre që u tregohen fëmijëve të vegjël. Burgimet në kampet e përqëndrimit, vrasja e familjarëve, betejat e përgjakshme gjatë çlirimit të Sllovakisë, aktiviteti partizan, bashkëpunimi me shërbimin sekret amerikan, si dhe çfarë ndodhi pas luftës – të gjitha këto i ndjekim përmes intervistave me pasardhësit e tyre dhe atyre që kujtojnë, ose me ndihmën e dokumenteve nga arkivat. Vera shkon nga arkivat në fshatrat dhe malet sllovake dhe në Republikën Çeke, ku jetojnë disa pasardhës. Më pas ajo kthehet në arkiva për të konfirmuar dëshminë e tyre.

Gjatë kërkimeve të saj, ajo ndeshet me paragjykimin e thellë, shpërfilljen dhe urrejtjen ndaj komunitetit rom, si në kujtimet e atyre që interviston, ashtu edhe gjatë hulumtimit të saj në të tashmen. Motivimi i autores është të shkatërrojë stereotipin e mbajtur prej kohësh ndaj romëve si thjesht viktima të nazizmit.

Romët, veprat e të cilëve shkojnë përtej historisë së një grupi pakice etnike, dalin të jenë pjesë me merita në historinë evropiane.

Ku

Kinemaja Marubi D5

Vendi

Republika Çeke, Sllovaki

Viti

2021

Zhanri

Dokumentar

Kohëzgjatje

90 min

Regji

Vera Lacková

Skenar

Vera Lacková

Kamera

Petr Racek

Montazh

Hana Dvořáčková

Produksion

Jan Bodnár, Vera Lacková

Kur

23 Shtator 2022, 17:00

Ngjarje të tjera

Para
Pas