NDËSHKIMI

Nuk rekomandohet për shikues nën 18 vjeç.

Filmi dokumentar Ndëshkimi përbëhet nga intervista me të burgosur kurajozë që kanë ndarë përvojat dhe bisedat e tyre me ekspertë dhe vullnetarë të fushave të ndryshme. Njerëz që na kujtojnë se sistemi i drejtësisë penale po dështon vazhdimisht. I takon drejtësisë të mbrojë të drejtat e njerëzve që kanë përfunduar në burg, të drejta që nuk respektohen.

Nevojitet një mendje e hapur që të sjellë zgjidhje më të drejta, duke mos e mbështetur gjithçka në ndëshkim. Debatet e ndryshme e bëjnë të qartë se sistemi juridik karakterizohet sipas pozitave të pushtetit.

Ky dokumentar synon të hapë një hapësirë ​​për reflektim në shoqëri dhe të propozojë një debat mbi kushtet e përjashtimeve dhe pabarazisë së një shoqërie që i dënon njerëzit por nuk u siguron të gjithë qytetarëve të saj mundësi për të jetuar një jetë më të mirë dhe plotësisht të realizuar. Të burgosurit janë gjithnjë e më të varfër dhe të përjashtuar. Ky është gjithashtu një rezultat i krizës financiare, me një përqindje të lartë sëmundjesh mendore dhe varësisë nga drogat. Për më tepër, edhe gratë vuajnë një stigmë të dyfishtë: të qenit grua dhe e burgosur. Po ashtu, ato kanë më pak mundësi për trajnim, punësim dhe marrëdhënie shoqërore. Penitencia synon të zbulojë aspekte të botës së burgjeve që në tërësi nuk janë të njohura në shoqëri.
Ekipi i Penitencias vizitoi burgun e hapur të grave Breidviet në Oslo, duke intervistuar të burgosura dhe personelin nga institucioni. Sistemi Norvegjez ka burgje ku liria individuale është e kufizuar, por ata kanë përvetësuar një qasje më të respektueshme dhe miqësore nga pikënisje të ndryshme. Të burgosurit mund të largohen nga burgu për të punuar dhe studiuar, dhe të burgosurit dhe familjet e tyre kanë një shtëpi afër ku mund të ndajnë një hapësirë ​​dhe kohën e lirë.
Spanja ka një nga nivelet më të ulëta të krimeve të kryera në Evropë, megjithëse është një nga vendet që mban shumicën e dënimeve me burg. Burgjet tona janë plot me njerëz që brenda e kanë humbur rrugën e tyre, njerëz që nuk përfitojnë nga programe të përshtatshme.

Vendi

Spanjë

Viti

2018

Zhanri

Dokumentar

Kohëzgjatje

53 min

Regji

Pili Múgica, Raúl Montes

Skenar

Fernando Pérez de Laborda, Ignacio Dufur

Kamera

Patxi Úriz & Javier Oderiz

Montazh

Javier Odériz

Produksion

Pili Múgica & Erre Audiovisual

Kur

16 Shtator 2020, 19:30

Ku

Kinemaja Verore Marubi

Ngjarje të tjera

Para
Pas