URDHËRA VRASJESH NGA BEOGRADI

Regjimi komunist në ish-shtetin jolegjitim të Jugosllavisë u karakterizua nga një sundim i paparë dhune dhe terrori. Nga viti 1945 deri në vitin 1990, disa qindra mijëra njerëz nga të gjitha grupet etnike sllave të jugut, por kryesisht kroatë katolikë, ranë viktimë e këtij regjimi brutal terrori.
Partia Komuniste e Jugosllavisë e mbrojti pushtetin e udhëheqësit të partisë Josip Broz - Tito me një sistem njëpartiak me shërbime të ndryshme të sigurimit shtetëror, i cili, si mburojë dhe shpatë e partisë, vrau pa mëshirë kundërshtarët e regjimit anë e mbanë botës.
Nga viti 1945, qindra mijëra njerëz u larguan nga regjimi komunist i Jugosllavisë në Gjermaninë Perëndimore dhe vendet e tjera të Evropës Perëndimore për arsye politike dhe ekonomike, ku shumë kroatë morën gjithashtu azil politik. Konfliktet midis kroatëve të mërguar dhe regjimit komunist të Jugosllavisë ndodhën në fillim të viteve 1960, kur punëtorët e parë të ardhur nga Jugosllavia erdhën në Gjermani. Me vendosjen e marrëdhënieve diplomatike midis Bonit dhe Beogradit në vitin 1968, filloi seria më e gjatë – ende e pazbardhur – e vrasjeve në territorin e Gjermanisë Perëndimore që nga viti 1945. 23 gushti është “Dita Evropiane e Përkujtimit të Viktimave të Stalinizmit dhe Nacional-Socializmit” dhe si rrjedhim edhe një ditë përkujtimi për të gjitha viktimat e titizmit në shtetin e padrejtë jugosllav nga viti 1945 deri në vitin 1990.
Ky film i kushtohet të gjithë këtyre njerëzve, pa dallim feje dhe kombësie.

Ku

Autoriteti për Informimin mbi Dokumentet e Ish-Sigurimit të Shtetit - D2

Vendi

Gjermani

Viti

2021

Zhanri

Dokumentar

Kohëzgjatje

57 min

Regji

Dragan Čotić

Skenar
Kamera

Dubravko Ćuk, Markus Schwemin

Montazh

Ion Tănase

Produksion

TORCIDA Films

Kur

19 Shtator 2023, 11:00

Ngjarje të tjera

Para
Pas