DY HIJE NJË DIELL

Një peshkatar holandez kap dy bobina filmi nga fundi i detit gjatë peshkimit në Friesland, Holandë. Më vonë, ato bobina filmike, iu dhuruan Eye Filmmusuem qendrës së koleksionit në Amsterdam. Rrotullat e filmit u përkeqësuan, u prishën dhe po degradonin, por ende përmbanin disa gjurmë imazhesh. Këto dy bobina 35 mm i përkisnin filmit sovjetik “Bijtë e Atdheut” (1968) me regji të Latif Faiziyev. Film me ngarkesë politike që përshkruan versionet e ndryshme të të vërtetave përmes lenteve të fesë, politikës dhe luftës duke patur në prapaskenë kujtimet për Holokaustin në Bashkimin Sovjetik.

"Dy Hije Një Diell” u bë një paralele, sa i përket portretizimeve të ndryshme dhe pasqyrimeve të ngjarjeve dhe dëshmive nëpërmjet një rishkrimi kritik dhe imagjinativ duke rimarrë dhe sjellë historitë e harruara dhe duke rimenduar të tashmen.

Ku

Akademia Marubi Cinema - D3

Vendi

Holandë

Viti

2022

Zhanri

Dokumentar

Kohëzgjatje

8 min

Regji

Imran Channa

Skenar

Imran Channa

Kamera

Imran Channa

Montazh

Imran Channa

Produksion

Imran Channa

Kur

20 Shtator 2023, 18:20

Ngjarje të tjera

Para
Pas